Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Αιθέριο έλαιο Γιασεμί

Image courtesy of MorgueFile.com


Γιασεμί, το αγαπημένο άρωμα του καλοκαιριού και των αρωματοποιών. Ένα από τα πιο αισθησιακά και ακριβά αρώματα, το έλαιο του γιασεμιού θα σας ταξιδέψει... Jasminum Grandiflorum η λατινική του ονομασία και πάμε να το γνωρίσουμε καλύτερα!

Η διαδικασία παραγωγής του παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς διαφοροποιείται σημαντικά από τις "κλασσικές" διαδικασίες. Καθώς τα λουλούδια του γιασεμιού είναι πολύ ευαίσθητα και "μελανιάζουν" εύκολα, η παραγωγή του αιθέριου ελαίου με απόσταξη δεν ενδείκνυται. Τι γίνεται λοιπόν; Καταρχήν τα άνθη του λουλουδιού μαζεύονται με το χέρι κατά την διάρκεια της νύχτας, οπότε και το άρωμα είναι εντονότερο. Στην συνέχεια και με την χρήση ενός υδρογονάνθρακα το άνθος "ξεπλένεται" από το άρωμα του και παράγεται ένα είδος κεριού (γνωστό και ως concrete στα Αγγλικά). Το κερί αυτό πλένεται με καθαρό οινόπνευμα - όταν αυτό εξατμιστεί προκύπτει το πολυπόθητο έλαιο γιασεμιού. Και, αν θέλουμε να ακριβολογούμε, δεν υπάρχει αιθέριο έλαιο γιασεμί, αλλά "απόλυτο" γιασεμί - το λεγόμενο absolute. Απαιτούνται περίπου 8 εκατομμύρια άνθη (ναι, 8 εκατομμύρια) για να παραχθούν κάτι λιγότερο από 5 κιλά.

Από τα παραπάνω είναι προφανές γιατί το γιασεμί είναι τόσο ακριβό έλαιο. Θα το βρείτε συνήθως διαλυμένο σε ποσοστά 2%, 5% και ακόμα και 20%. Μην σας ανησυχεί, διατηρεί το άρωμα και τις ιδιότητες του!

Το θέμα με την παραγωγή του ελαίου είναι ο τύπος του διαλύτη/υδρογονάνθρακα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του concrete. Η διαδικασία παραγωγής αφήνει κάποια κατάλοιπα, οπότε η ποιότητα και η τυχόν τοξικότητα του διαλύτη είναι σημαντικός παράγοντας. Είναι επίσης πιθανό οι αντιδράσεις που έχουν αναφερθεί στο γιασεμί (ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις και δύσπνοιες) να οφείλονται στον διαλύτη και όχι στο έλαιο αυτό καθαυτό. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί η μέθοδος εξαγωγής με την χρήση διοξειδίου του άνθρακα (CO2), η οποία δεν αφήνει κατάλοιπα και παράγει ποιοτικά ανώτερο έλαιο...αλλά παραμένει πολύ ακριβή.

Το γιασεμί έχει εξαιρετικές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Είναι το πλέον ενδεδειγμένο έλαιο για βαριάς μορφής κατάθλιψη, καθώς προσφέρει αίσθημα αισιοδοξίας και ευφορίας, τονώνει την αυτοπεποίθηση και αναζωογονεί το πνεύμα δίνοντας ταυτόχρονα την απαιτούμενη ενέργεια. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό αφροδισιακό έλαιο καθώς η χρήση του τονώνει την σεξουαλικότητα και βοηθάει σε περιπτώσεις ψυχρότητας, ανικανότητας αλλά και πρόωρης εκσπερμάτισης.

Στο σώμα είναι εξίσου ευεργετικό καθώς έχει αντισπασμωδικές και κατευναστικές ιδιότητες και βοηθάει με μυϊκούς πόνους, διαστρέμματα και δυσκαμψία ή πιασίματα - ειδικά στα άκρα. Επιπλέον, βοηθάει σε περιπτώσεις λαρυγγίτιδας και βραχνάδας.

Στο δέρμα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε ξηρό, ευαίσθητο και ερεθισμένο δέρμα καθώς έχει καταπραϋντικές ιδιότητες ενώ αυξάνει την ελαστικότητα του. Χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ραγάδων και των ουλών.

Το γιασεμί δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης! Ο λόγος; Είναι ένα υπέροχο τονωτικό της μήτρας και είναι το έλαιο που χορηγείται κατά την διάρκεια του τοκετού. Έχει την ιδιότητα να επισπεύδει τον τοκετό ενδυναμώνοντας τις συσπάσεις ενώ ταυτόχρονα απαλύνει τους πόνους. Είναι επίσης υπέροχο για την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης, ενώ παράλληλα προάγει την παραγωγή γάλακτος. 

Λέξεις κλειδιά: Κατάθλιψη
                    Σεξουαλικότητα, ανικανότητα, ψυχρότητα
                    Τοκετός
                    Ξηρό, ευαίσθητο, ερεθισμένο δέρμα, ραγάδες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι δεκτό, αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο. Παρακαλώ πολύ όχι greeklish!