Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Αιθέριο έλαιο Λιβάνι

Image from Wikipedia

Το λιβάνι είναι ένα από τα πιο θαυμαστά αιθέρια έλαια, με πραγματικά θαυματουργές ιδιότητες. Άλλωστε ο μύθος αναφέρει πως ήταν ένα από τα δώρα των τριών μάγων ενώ χρησιμοποιείται σε θρησκευτικές τελετές για τον εξαγνισμό του χώρου από αρχαιοτάτων χρόνων. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο: η καύση του λιβανιού απελευθερώνει αρνητικά ιόντα (ανιόντα) στον χώρο. Τι σημαίνει αυτό; Τα ανιόντα έλκουν και εξουδετερώνουν τα θετικά ιόντα (κατιόντα), στα οποία προσκολλούνται ιοί, βακτηρίδια, σκόνη και άλλα μικροσωματίδια. Με απλά λόγια, η καύση λιβανιού καθαρίζει τον αέρα. Άλλωστε, πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του λιβανιού σε περιπτώσεις άσθματος και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων.

Το λιβάνι προέρχεται από το δέντρο Boswellia (Μπουνσουέλια στα Ελληνικά) και κυρίως από την ποικιλία Boswellia Sacra. Το αιθέριο έλαιο προκύπτει από την απόσταξη με ατμό της ρητίνης του δέντρου. Το λιβάνι στα Αγγλικά μεταφράζεται ως Frankincense, και προέρχεται από το Γαλλικό “ franc encens” που σημαίνει πολυτελές ή αυθεντικό άρωμα.

Το αιθέριο έλαιο έχει αντισηπτικές, στυπτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες, καθιστώντας το ιδανικό για οποιοδήποτε πάθηση του αναπνευστικού, όπως δυσκολίες στην αναπνοή, άσθμα, βρογχίτιδα και λαρυγγίτιδα, αλλά και σε βήχα και κρυολογήματα – θυμηθείτε, καθαρίζει τον αέρα.

Στο δέρμα, το λιβάνι είναι αγαπημένο έλαιο για κουρασμένες και γηρασμένες επιδερμίδες, καθώς έχει αναπλαστικές ιδιότητες στο δέρμα και προσφέρει ισχυρή αντιρυτιδική προστασία. Επιπλέον, επουλώνει σημάδια και ουλές.

Την πιο ισχυρή ιδιότητα όμως του λιβανιού σας την κράτησα για το τέλος. Το αιθέριο έλαιο λιβάνι είναι ιδανικό για περιπτώσεις σοκ και βαθιάς θλίψης. Μιλώντας από προσωπική εμπειρία, μία σταγόνα στον καρπό ήταν αρκετή για να “επανέλθει” φίλη από κατατονική κατάσταση λόγω σοκ. Επιπλέον, είναι ιδανικό έλαιο για εμμονικές καταστάσεις που σχετίζονται με το παρελθόν αλλά και όταν κάποιος αντιμετωπίζει πένθος. Τέλος, το λιβάνι είναι ιδιαίτερα αγαπητό για διαλογισμό.

Λέξεις κλειδιά: Σοκ, θλίψη, πένθος
                    Αναπνευστικό, άσθμα, βρογχίτιδα, βήχας, κρυολόγημα
                    Καθαρισμός χώρου
                    Ρυτίδες, κουρασμένο δέρμα, σημάδια, ουλές
                  
Extra tip: Το αιθέριο έλαιο λιβάνι δεν είναι από τα οικονομικότερα που κυκλοφορούν. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε το κλασσικό μας λιβάνι (θυμιατό) για να καθαρίσετε τον αέρα στο σπίτι σας.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι δεκτό, αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο. Παρακαλώ πολύ όχι greeklish!