Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Αιθέριο έλαιο Περγαμόντο

Image courtesy of satit_srihin/FreeDigitalPhotos.net

Ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν τα γλυκά του κουταλιού, σίγουρα η μυρωδιά του περγαμόντο δεν σας αφήνει αδιάφορους! Το ιδιαίτερα αυτό αρωματικό έλαιο (Citrus Bergamia) είναι ένα από τα αγαπημένα των αρωματοποιών...και θα γίνει και ένα από τα δικά σας!

Το αιθέριο έλαιο περγαμόντο είναι ίσως το ισχυρότερο αντικαταθλιπτικό των ελαίων. Χρησιμοποιείται σε καταστάσεις έντονου στρες, κατάθλιψης, έντασης, νεύρων αλλά και για την αντιμετώπιση φόβων και φοβιών. Καθώς έχει έντονες ηρεμιστικές ιδιότητες, χορηγείται σε περίπτωση υστερίας. Επιπλέον, είναι χωνευτικό και σε συνδυασμό με τις ανωτέρω ιδιότητες είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε περιπτώσεις νευρικής ανορεξίας αλλά και βουλιμίας.

Το περγαμόντο έχει αναλγητικές, αντισηπτικές, αντιβιοτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Είναι θαυμάσιο τονωτικό του συκωτιού, του στομάχου και της σπλήνας και χρησιμοποιείται επίσης για λοιμώξεις του ουροποιητικού, φλεγμονές και κυστίτιδα.

Στο δέρμα είναι ιδανικό για τις λιπαρές επιδερμίδες και για δερματικά προβλήματα όπως ακμή, έκζεμα, ψωρίαση και έρπη (έχω φίλη που ορκίζεται πως τον εξαφανίζει!). Επιπλέον βοηθάει στην επούλωση των πληγών και στην αντιμετώπιση του εξανθήματος της ανεμοβλογιάς, αλλά και την επούλωση τυχόν σημαδιών.

Το αιθέριο έλαιο περγαμόντο ανήκει στα φωτοξικά έλαια και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πριν από την έκθεση στον ήλιο. Θα δημιουργήσει σοβαρά εγκαύματα!  

Λέξεις κλειδιά: Κατάθλιψη, ένταση, νεύρα, φοβίες, υστερία
                    Νευρική ανορεξία, βουλιμία
                    Στομάχι, συκώτι, σπλήνα
                    Φλεγμονές, κυστίτιδα
                    Έκζεμα, ψωρίαση, έρπης, πληγές, ανεμοβλογιά

3 σχόλια:

  1. Και για την ακμή Πως το χρησιμοποιείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να φτιάξετε ένα λάδι προσώπου ή να προσθέστε μερικές σταγόνες στην κρέμα που χρησιμοποιείτε. Στην πρώτη περίπτωση προτιμήστε αμυγδαλέλαιο, φουντουκέλαιο ή σταφυλέλαιο και προσθέστε 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο ανά 100 ml λαδιού. Προτείνεται η καθημερινή χρήση του. Χρησιμοποιήστε το όμως μόνο το βράδυ, καθώς είναι φωτοτοξικό.

      Διαγραφή
    2. Να προσθέσω επίσης πως θα χρειαστεί να αφήσετε το λάδι με το αιθέριο 24 ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά, έτσι ώστε να "δέσει" το μείγμα.

      Διαγραφή

Κάθε σχόλιο είναι δεκτό, αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο. Παρακαλώ πολύ όχι greeklish!