Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

Έλαια βάσης




Πριν συνεχίσουμε το ταξίδι μας στον κόσμο των αιθέριων ελαίων, θα κάνουμε μία στάση για να δούμε τα βασικότερα έλαια βάσης, τις ιδιότητες τους και πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε τα δικά μας αιθέρια ελιξήρια. Στα Αγγλικά ονομάζονται carrier oils, ο "φορέας" δηλαδή στον οποίο μπορούν να προστεθούν τα αιθέρια έλαια. Στο παρόν άρθρο θα δούμε τα πιο δημοφιλή έλαια από την καλλυντική τους σκοπιά, χωρίς να εξετάσουμε την διατροφική τους αξία και τα οφέλη από εσωτερική χρήση. 

Αβοκάντο έλαιο: Ένα πραγματικά πολυτελές έλαιο, αγαπημένο για την παρασκευή ειδικών καλλυντικών προσώπου. Προέρχεται από το ομώνυμο φυτό (Persea Gratissima) και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, D, E, K και λεκιθίνη. Θρέφει το δέρμα, επαναφέρει την ελαστικότητα του και καταπραΰνει δερματικά προβλήματα, όπως έκζεμα και ψωρίαση. Κατάλληλο για ξηρά, κουρασμένα και ώριμα δέρματα. Χρησιμοποιείται κυρίως σε προϊόντα περιποίησης προσώπου και ματιών. Έχει φυσικό αντηλιακό δείκτη SPF 5. 

Άγριο τριαντάφυλλο έλαιο
: Περισσότερο γνωστό με την αγγλική του ονομασία Rosehip Oil, το έλαιο αυτό είναι ένα καλλυντικό από μόνο του. Πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε αλλά και σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 και με αναπλαστικές ιδιότητες, αναγεννεί τον ιστό της επιδερμίδας, αυξάνει τα ποσοστά κολλαγόνου και ελαστίνης και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Κατάλληλο για την φροντίδα του προσώπου, του λαιμού και του ντεκολτέ. Χρησιμοποιείται κυρίως ως λάδι εντατικής φροντίδας, ως αντιγηραντικό serum και για σε περιοχές με ραγάδες, ευρυαγγείες και κιρσούς. 

Αμυγδαλέλαιο: Ίσως το πιο γνωστό και δημοφιλές έλαιο - και όχι άδικα. Το αμυγδαλέλαιο (Prunus Amygdalus Dulcis) παράγεται από το κουκούτσι του αμύγδαλου και είναι ένα εκπληκτικό ενυδατικό λάδι για κάθε τύπο επιδερμίδας. Απορροφάται εύκολα από το δέρμα, έχει λεπτή υφή και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, D, Ε και πρωτεΐνες. Είναι αγαπημένο λάδι για αρωματοθεραπεία και μασάζ, καθώς διεισδύει γρήγορα στο δέρμα και το θρέφει χωρίς να αφήνει λιπαρότητα. Είναι επίσης ένα από τα οικονομικότερα έλαια. Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, αλλά ιδιαίτερα για ερεθισμένο και ξηρό δέρμα. Χρησιμοποιείται κυρίως σε λάδια για το σώμα, body butter και προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Καθώς είναι λεπτόρρευστο και δεν έχει μυρωδιά, είναι ιδανικό για λάδια αρωματοθεραπείας. 

Αργκάν έλαιο: Το "Μαροκινό χρυσάφι" όπως αποκαλείται, παράγεται από το ομώνυμο δέντρο που ευδοκιμεί μόνο σε κάποιες περιοχές στο νοτιοανατολικό Μαρόκο. Το Argania Spinosa τελεί υπό την προστασία της Unesco ως παγκόσμιος πολιτισμικός θησαυρός, καθώς οι περιοχές που ευδοκιμεί ολοένα και συρικνώνονται. Είναι λοιπόν ένα από τα σπανιότερα και ακριβότερα έλαια. Πλούσιο σε λιπαρά οξέα, ωμέγα-6 και ωμέγα-9, πολυφαινόλες, βιταμίνη Ε και σκουαλίνη, είναι ίσως το πιο θρεπτικό, ενυδατικό, αντιρυτιδικό και αντιγηραντικό έλαιο που υπάρχει. Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος αλλά χρησιμοποιείται κυρίως σε εύθραυστα και σπασμένα νύχια, ταλαιπωρημένο δέρμα και μαλλιά και ουλές. Η υψηλή του τιμή (2 φορές ακριβότερο από το χοχόμπα και 5 φορές ακριβότερο από το λάδι αβοκάντο) το καθιστά απαγορευτικό για καθημερινή χρήση.

Βαλσαμέλαιο: Γνωστό και ως Σπαθόλαδο ή λάδι Υπέρικου (Hypericum Perforatum) είναι γνωστό στα Αγγλικά ως St Johns Wort oil και παράγεται από την εμβάπτιση των ανθών του φυτού σε άλλο λάδι - κυρίως ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο.  Για το λάδι αυτό χρειάζομαι ξεχωριστό άρθρο προκειμένου να αναφέρω όλες τις θαυματουργές του ιδιότητες - είναι άλλωστε "βάλσαμο". Είναι το πιο θεραπευτικό λάδι που υπάρχει! Χρησιμοποιείται σε κάθε πόνο: μυικό, πόνους από ρευματισμούς και αρθρίτιδας αλλά και ισχιαλγίες. Κατάλληλο και αποτελεσματικό σε κάθε δερματοπάθεια και πληγή, χτύπημα και μώλωπα και ιδανικό για τσιμπήματα εντόμων, εγκαύματα, φλεγμονές, έλκη και αιμοροϊδες. Χρησιμοποιείται επίσης και για κράμπες, πιασίματα, στραμπουλίγματα, ψύξη, νευραλγία και γενικά θα βοηθήσει (αν όχι θεραπεύσει) κάθε πάθηση. Απλά, βάλτε το παντού! Απαραίτητο σε κάθε σπίτι. Προτιμήστε βαλσαμόλαδο σε ελαιόλαδο, καθώς είναι ποιοτικά ανώτερο (και πολλές φορές σε βρώσιμη ποιότητα).

Βερικοκέλαιο: Ένα λεπτόρρευστο και δημοφιλές έλαιο που παράγεται από το κουκούτσι του καρπού της βερικοκιάς (Prunus Armeniaca). Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β6, Ε και ωμέγα-9 λιπαρά, αναζωογονεί την επιδερμίδα χωρίς να αφήνει λιπαρότητα. Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος και ιδανικό για ευαίσθητο. Χρησιμοποιείται κυρίως σε προϊόντα περιποίησης προσώπου. 

Ελαιόλαδο: Το λάδι που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις! Αγαπημένο των σαπωνοποιών, το Olea Europaea είναι ένα εξαιρετικό έλαιο για την περιποίηση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Το μόνο "πρόβλημα" με το ελαιόλαδο είναι πως η μοριακή του δομή είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την εύκολη απορρόφηση από το δέρμα και γι αυτό χρησιμοποιείται ως εντατική θεραπεία και όχι σε καθημερινή βάση. Επιπλέον έχει "βαρύ" άρωμα για σκοπούς αρωματοθεραπείας και αλλοιώνει αυτό των αιθέριων ελαίων. Δοκιμάστε το σε εύθραυστα νύχια, ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά, για βαθύ καθαρισμό προσώπου και σε κάθε σπιτική μάσκα.  

Δαφνέλαιο: Το δημοφιλέστερο έλαιο για τα μαλλιά, παράγεται από την έκχυση των φύλλων της δάφνης (Laurus Nobilis) σε ελαιόλαδο. Το λάδι αυτό, πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, ενισχύει την δομή της τρίχας, θρέφει και δυναμώνει τα μαλλιά και είναι ιδανικό για την τριχόπτωση και την γενικότερη περιποίηση ξηρών και ταλαιπωρημένων μαλλιών. Χρησιμοποιείται επίσης και σε κουρασμένους μύες και αρθρώσεις. 

Καλέντουλα έλαιο: Το έλαιο αυτό παράγεται από την εκχύλιση των ανθών του φυτού Calendula Officinalis, γνωστό και ως κατιφές. Είναι το καλύτερο λάδι για την περιποίηση ερεθισμένου δέρματος και δερματοπαθειών όπως έκζεμα. Καταπραϋντικό και πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, C και Ε, επουλώνει πληγές, εγκαύματα, αποστήματα και έλκη. Κατάλληλο για προβληματικό, ερεθισμένο και ευαίσθητο δέρμα. Χρησιμοποιείται επίσης σε βρεφικές κρέμες και προϊόντα για μετά το ξύρισμα. 

Καροτέλαιο: Προέρχεται από την επεξεργασία και εκχύλιση (συνήθως σε ηλιέλαιο) του γνωστού μας καρότου (Daucus Carota). Ένα έλαιο πολύ πλούσιο σε Β-καροτίνη και βιταμίνες Α, Β, C και D είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε προϊόντα after sun καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις και αναζωογονητικές ιδιότητες. Κατάλληλο για ώριμο και ταλαιπωρημένο δέρμα. Χρησιμοποιείται σε πλήθος προϊόντων, συνήθως σε μικρό ποσοστό καθώς η φυσική χρωστική που περιέχει μπορεί να "λεκιάσει" την επιδερμίδα. Έχει φυσικό αντηλιακό δείκτη SPF 15. 

Καρύδας έλαιο: Το έλαιο αυτό χωρίζεται σε δύο "κατηγορίες": το κλασματοποιημένο (fractionated) λάδι και το λάδι-"βούτυρο". Και τα δύο προέρχονται από τον καρπό του Κοκοφοίνικα (Cocos Nucifera), με την διαφορά ότι για το fractiοnated λάδι παράγεται από την έκθλιψη και εξαγωγή του ελαίου της σάρκας του καρπού ενώ για το βούτυρο χρησιμοποιείται όλη η σάρκα. Είναι ουσιαστικά λάδι που του έχουν αφαιρεθεί αρκετά λιπαρά οξέα, οπότε αυτό που απομένει είναι ένα απαλό και καθόλου λιπαρό υγρό. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι πως η μοριακή του δομή είναι σχεδόν ίδια με αυτή της ανθρώπινης επιδερμίδας, οπότε απορροφάται άμεσα από το δέρμα. Περιέχει βιταμίνες Α, Ε και μέταλλα όπως μαγνήσιο και φώσφορο. Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, αλλά ιδιαίτερα για λιπαρό δέρμα. Χρησιμοποιείται κυρίως σε λάδια σώματος.  Έχει φυσικό αντηλιακό δείκτη SPF 5.  

Καστορέλαιο: Ένα υπέροχο έλαιο, γνωστό για τις ιδιότητες του από την Αρχαία Αίγυπτο. Παράγεται από τον καρπό του φυτού Ρίκινος (Ricinus Communis) και το χαρακτηριστικό του είναι η ικανότητα του να εισχωρεί στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Κύριο συστατικό του είναι το κικινελαϊκό οξύ το οποίο διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Για αυτόν τον λόγο το καστορέλαιο είναι το καλύτερο λάδι για τον βαθύ καθαρισμό της επιδερμίδας, την απομάκρυνση του σμήγματος και το μαλάκωμα σπυριών και αποστημάτων. Επιπλέον, έχει την ιδιότητα τα δεσμεύει την υγρασία της επιδερμίδας, αποτρέποντας έτσι την αφυδάτωση της. Το καστορέλαιο είναι γνωστό και ως ρετσινόλαδο, κυρίως λόγω της παχύρρευστης μορφής του. Συνήθως χρησιμοποιείται μαζί με άλλα έλαια, ανάλογα τον τύπο δέρματος και την χρήση του. Κατάλληλο τόσο για την ξηρή όσο και για την λιπαρή και με ακμή επιδερμίδα και ιδανικό για το δυνάμωμα φρυδιών και βλεφαρίδων. Ένα από τα έλαια που δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι μου. 

Νυχτολούλουδο έλαιο: Το Evening primrose oil όπως είναι ευρύτερα γνωστό, παράγεται από το φυτό Oenothera Biennis και είναι ένα έλαιο πλούσιο σε γάμμα λινολενικό οξύ το οποίο επηρεάζει τις λειτουργίες των ενζύμων του σώματος. Είναι εξαιρετικό λάδι για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του προ-εμμηνορροϊκού συνδρόμου και της εμμηνόπαυσης, αλλά και για την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Χρησιμοποιείται περισσότερο για τις θεραπευτικές, παρά για τις καλλυντικές του ιδιότητες. 

Μαύρο κύμινο έλαιο: Μία από τις πρόσφατες μου ανακαλύψεις και μεγάλη μου αγάπη, αυτό το έλαιο είναι απλά υπέροχο! Είναι το λάδι για το οποίο λένε πως "θεραπεύει τα πάντα, εκτός από τον θάνατο", οπότε φανταστείτε τι μπορεί να κάνει για το δέρμα σας! Γνωστό και ως λάδι από μαύρο σουσάμι, η ονομασία αυτή είναι λανθασμένη καθώς το μαύρο κύμινο (Nigella Sativa) δεν έχει σχέση με το σουσάμι. Πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε πλήθος από λιπαρά οξέα και μέταλλα όπως σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, φώσφορο αλλά και ασβέστιο. Έχει ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, ενώ είναι ιδιαίτερα ενυδατικό και επουλωτικό. Δυναμώνει τα μαλλιά και προάγει την παραγωγή νέων και κάνει θαύματα με τα εύθραυστα νύχια. Είναι επίσης ιδανικό για δερματικά προβλήματα όπως ακμή και έκζεμα, ενώ χάρις στις επουλωτικές του ιδιότητες χρησιμοποιείται και σε πληγές και εγκαύματα. Τέλος, προσθέστε μερικές σταγόνες στην κρέμα σας και δείτε τις ρυτίδες να "σβήνουν". Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος. 

Σησαμέλαιο: Ένα έλαιο με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, αγαπημένο της Aγιουρβέδικης ιατρικής. Παράγεται από το φυτό Sesamum Indicum. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του είναι πως αντιστέκεται στην οξείδωση περισσότερο από κάθε άλλο φυτικό λάδι και για αυτό χρησιμοποιείται και ως "συντηρητικό" για τα υπόλοιπα. Κατάλληλο για ξηρό δέρμα και μαλλιά, χρησιμοποιείται επίσης για σκασμένα χέρια και χείλη. Έχει φυσικό αντηλιακό δείκτη SPF 5. 

Σιτέλαιο: Το έλαιο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, παράγεται από το φύτρο του φυτού Triticum Vulgare - το γνωστό μας στάρι. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C, D, F και σε πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία. Είναι ίσως το πιο αναπλαστικό λάδι για αυτό και χρησιμοποιείται σε δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα, σε ραγάδες και ουλές από εγκαύματα. Κατάλληλο για ώριμο δέρμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό ποσοστό (1% έως 10%) σε κάποιο άλλο λάδι, καθώς είναι ιδιαίτερα παχύρρευστο και "δύσκολο" να δουλευτεί πάνω σε στεγνό δέρμα. Έχει φυσικό αντηλιακό δείκτη SPF 12. 

Σταφυλέλαιο: Ή καλύτερα σταφυλοκουκουτσέλαιο (ουφ!) καθώς παράγεται από τους σπόρους του φυτού Vitis Vinifera, δηλαδή του σταφυλιού. Ένα από τα πιο αγαπημένα μου έλαια, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες, λινολεϊκό οξύ και βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6 και Ε. Προσφέρει βαθιά ενυδάτωση και αναζωογονεί τα κύτταρα και τον ιστό της επιδερμίδας, ενώ ρυθμίζει και την παραγωγή του σμήγματος. Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, αλλά ιδιαίτερα για το μεικτό και λιπαρό δέρμα. 

Φουντουκέλαιο: Επίσης αγαπημένο έλαιο με μυρωδιά που θυμίζει πραλίνα, είναι το ιδανικό λάδι για τις λιπαρές επιδερμίδες καθώς ρυθμίζει την υπερπαραγωγή σμήγματος και συσφίγγει τους πόρους. Παράγεται από τους καρπούς του δέντρου Corylus Chinensis (φουντουκιά) και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, D, Ε, ιχνοστοιχεία και πρωτεΐνες. Βοηθάει στην γενικότερη σύσφιξη της επιδερμίδας. Κατάλληλο για κανονικό, μεικτό και λιπαρό δέρμα, χρησιμοποιείται κυρίως σε serum και σε προϊόντα αρωματοθεραπείας.  

Χοχόμπα έλαιο: Γνωστό και ως τζοτζόμπα, το έλαιο αυτό προέρχεται από έναν θάμνο που ευδοκιμεί στις ερήμους της Αριζόνα. Η λατινική του ονομασία Simmondsia Chinenis δεν έχει σχέση με την καταγωγή του φυτού, αλλά με το λάθος ενός βοτανολόγου που μπέρδεψε τους σπόρους του με αυτούς ενός κινέζικου φυτού - και η ονομασία μόλις δοθεί δεν αλλάζει! Η σύνθεση του ελαίου μοιάζει πολύ με την σύνθεση του σμήγματος της ανθρώπινης επιδερμίδας και γι αυτό είναι ένα από τα πιο ενυδατικά έλαια ενώ έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, Ε, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, έχει φυσικό αντηλιακό δείκτη SPF 5 και είναι ιδανικό για την περιποίηση των μαλλιών το καλοκαίρι. Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος και ιδιαίτερα για τις προβληματικές με ακμή και φλεγμονές επιδερμίδες. 


Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

Αιθέριο έλαιο Γιασεμί

Image courtesy of MorgueFile.com


Γιασεμί, το αγαπημένο άρωμα του καλοκαιριού και των αρωματοποιών. Ένα από τα πιο αισθησιακά και ακριβά αρώματα, το έλαιο του γιασεμιού θα σας ταξιδέψει... Jasminum Grandiflorum η λατινική του ονομασία και πάμε να το γνωρίσουμε καλύτερα!

Η διαδικασία παραγωγής του παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς διαφοροποιείται σημαντικά από τις "κλασσικές" διαδικασίες. Καθώς τα λουλούδια του γιασεμιού είναι πολύ ευαίσθητα και "μελανιάζουν" εύκολα, η παραγωγή του αιθέριου ελαίου με απόσταξη δεν ενδείκνυται. Τι γίνεται λοιπόν; Καταρχήν τα άνθη του λουλουδιού μαζεύονται με το χέρι κατά την διάρκεια της νύχτας, οπότε και το άρωμα είναι εντονότερο. Στην συνέχεια και με την χρήση ενός υδρογονάνθρακα το άνθος "ξεπλένεται" από το άρωμα του και παράγεται ένα είδος κεριού (γνωστό και ως concrete στα Αγγλικά). Το κερί αυτό πλένεται με καθαρό οινόπνευμα - όταν αυτό εξατμιστεί προκύπτει το πολυπόθητο έλαιο γιασεμιού. Και, αν θέλουμε να ακριβολογούμε, δεν υπάρχει αιθέριο έλαιο γιασεμί, αλλά "απόλυτο" γιασεμί - το λεγόμενο absolute. Απαιτούνται περίπου 8 εκατομμύρια άνθη (ναι, 8 εκατομμύρια) για να παραχθούν κάτι λιγότερο από 5 κιλά.

Από τα παραπάνω είναι προφανές γιατί το γιασεμί είναι τόσο ακριβό έλαιο. Θα το βρείτε συνήθως διαλυμένο σε ποσοστά 2%, 5% και ακόμα και 20%. Μην σας ανησυχεί, διατηρεί το άρωμα και τις ιδιότητες του!

Το θέμα με την παραγωγή του ελαίου είναι ο τύπος του διαλύτη/υδρογονάνθρακα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του concrete. Η διαδικασία παραγωγής αφήνει κάποια κατάλοιπα, οπότε η ποιότητα και η τυχόν τοξικότητα του διαλύτη είναι σημαντικός παράγοντας. Είναι επίσης πιθανό οι αντιδράσεις που έχουν αναφερθεί στο γιασεμί (ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις και δύσπνοιες) να οφείλονται στον διαλύτη και όχι στο έλαιο αυτό καθαυτό. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί η μέθοδος εξαγωγής με την χρήση διοξειδίου του άνθρακα (CO2), η οποία δεν αφήνει κατάλοιπα και παράγει ποιοτικά ανώτερο έλαιο...αλλά παραμένει πολύ ακριβή.

Το γιασεμί έχει εξαιρετικές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Είναι το πλέον ενδεδειγμένο έλαιο για βαριάς μορφής κατάθλιψη, καθώς προσφέρει αίσθημα αισιοδοξίας και ευφορίας, τονώνει την αυτοπεποίθηση και αναζωογονεί το πνεύμα δίνοντας ταυτόχρονα την απαιτούμενη ενέργεια. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό αφροδισιακό έλαιο καθώς η χρήση του τονώνει την σεξουαλικότητα και βοηθάει σε περιπτώσεις ψυχρότητας, ανικανότητας αλλά και πρόωρης εκσπερμάτισης.

Στο σώμα είναι εξίσου ευεργετικό καθώς έχει αντισπασμωδικές και κατευναστικές ιδιότητες και βοηθάει με μυϊκούς πόνους, διαστρέμματα και δυσκαμψία ή πιασίματα - ειδικά στα άκρα. Επιπλέον, βοηθάει σε περιπτώσεις λαρυγγίτιδας και βραχνάδας.

Στο δέρμα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε ξηρό, ευαίσθητο και ερεθισμένο δέρμα καθώς έχει καταπραϋντικές ιδιότητες ενώ αυξάνει την ελαστικότητα του. Χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ραγάδων και των ουλών.

Το γιασεμί δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης! Ο λόγος; Είναι ένα υπέροχο τονωτικό της μήτρας και είναι το έλαιο που χορηγείται κατά την διάρκεια του τοκετού. Έχει την ιδιότητα να επισπεύδει τον τοκετό ενδυναμώνοντας τις συσπάσεις ενώ ταυτόχρονα απαλύνει τους πόνους. Είναι επίσης υπέροχο για την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης, ενώ παράλληλα προάγει την παραγωγή γάλακτος. 

Λέξεις κλειδιά: Κατάθλιψη
                    Σεξουαλικότητα, ανικανότητα, ψυχρότητα
                    Τοκετός
                    Ξηρό, ευαίσθητο, ερεθισμένο δέρμα, ραγάδες

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013

Αιθέριο έλαιο Λιβάνι

Image from Wikipedia

Το λιβάνι είναι ένα από τα πιο θαυμαστά αιθέρια έλαια, με πραγματικά θαυματουργές ιδιότητες. Άλλωστε ο μύθος αναφέρει πως ήταν ένα από τα δώρα των τριών μάγων ενώ χρησιμοποιείται σε θρησκευτικές τελετές για τον εξαγνισμό του χώρου από αρχαιοτάτων χρόνων. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο: η καύση του λιβανιού απελευθερώνει αρνητικά ιόντα (ανιόντα) στον χώρο. Τι σημαίνει αυτό; Τα ανιόντα έλκουν και εξουδετερώνουν τα θετικά ιόντα (κατιόντα), στα οποία προσκολλούνται ιοί, βακτηρίδια, σκόνη και άλλα μικροσωματίδια. Με απλά λόγια, η καύση λιβανιού καθαρίζει τον αέρα. Άλλωστε, πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του λιβανιού σε περιπτώσεις άσθματος και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων.

Το λιβάνι προέρχεται από το δέντρο Boswellia (Μπουνσουέλια στα Ελληνικά) και κυρίως από την ποικιλία Boswellia Sacra. Το αιθέριο έλαιο προκύπτει από την απόσταξη με ατμό της ρητίνης του δέντρου. Το λιβάνι στα Αγγλικά μεταφράζεται ως Frankincense, και προέρχεται από το Γαλλικό “ franc encens” που σημαίνει πολυτελές ή αυθεντικό άρωμα.

Το αιθέριο έλαιο έχει αντισηπτικές, στυπτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες, καθιστώντας το ιδανικό για οποιοδήποτε πάθηση του αναπνευστικού, όπως δυσκολίες στην αναπνοή, άσθμα, βρογχίτιδα και λαρυγγίτιδα, αλλά και σε βήχα και κρυολογήματα – θυμηθείτε, καθαρίζει τον αέρα.

Στο δέρμα, το λιβάνι είναι αγαπημένο έλαιο για κουρασμένες και γηρασμένες επιδερμίδες, καθώς έχει αναπλαστικές ιδιότητες στο δέρμα και προσφέρει ισχυρή αντιρυτιδική προστασία. Επιπλέον, επουλώνει σημάδια και ουλές.

Την πιο ισχυρή ιδιότητα όμως του λιβανιού σας την κράτησα για το τέλος. Το αιθέριο έλαιο λιβάνι είναι ιδανικό για περιπτώσεις σοκ και βαθιάς θλίψης. Μιλώντας από προσωπική εμπειρία, μία σταγόνα στον καρπό ήταν αρκετή για να “επανέλθει” φίλη από κατατονική κατάσταση λόγω σοκ. Επιπλέον, είναι ιδανικό έλαιο για εμμονικές καταστάσεις που σχετίζονται με το παρελθόν αλλά και όταν κάποιος αντιμετωπίζει πένθος. Τέλος, το λιβάνι είναι ιδιαίτερα αγαπητό για διαλογισμό.

Λέξεις κλειδιά: Σοκ, θλίψη, πένθος
                    Αναπνευστικό, άσθμα, βρογχίτιδα, βήχας, κρυολόγημα
                    Καθαρισμός χώρου
                    Ρυτίδες, κουρασμένο δέρμα, σημάδια, ουλές
                  
Extra tip: Το αιθέριο έλαιο λιβάνι δεν είναι από τα οικονομικότερα που κυκλοφορούν. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε το κλασσικό μας λιβάνι (θυμιατό) για να καθαρίσετε τον αέρα στο σπίτι σας.    

Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013

Αιθέριο έλαιο Περγαμόντο

Image courtesy of satit_srihin/FreeDigitalPhotos.net

Ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν τα γλυκά του κουταλιού, σίγουρα η μυρωδιά του περγαμόντο δεν σας αφήνει αδιάφορους! Το ιδιαίτερα αυτό αρωματικό έλαιο (Citrus Bergamia) είναι ένα από τα αγαπημένα των αρωματοποιών...και θα γίνει και ένα από τα δικά σας!

Το αιθέριο έλαιο περγαμόντο είναι ίσως το ισχυρότερο αντικαταθλιπτικό των ελαίων. Χρησιμοποιείται σε καταστάσεις έντονου στρες, κατάθλιψης, έντασης, νεύρων αλλά και για την αντιμετώπιση φόβων και φοβιών. Καθώς έχει έντονες ηρεμιστικές ιδιότητες, χορηγείται σε περίπτωση υστερίας. Επιπλέον, είναι χωνευτικό και σε συνδυασμό με τις ανωτέρω ιδιότητες είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε περιπτώσεις νευρικής ανορεξίας αλλά και βουλιμίας.

Το περγαμόντο έχει αναλγητικές, αντισηπτικές, αντιβιοτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Είναι θαυμάσιο τονωτικό του συκωτιού, του στομάχου και της σπλήνας και χρησιμοποιείται επίσης για λοιμώξεις του ουροποιητικού, φλεγμονές και κυστίτιδα.

Στο δέρμα είναι ιδανικό για τις λιπαρές επιδερμίδες και για δερματικά προβλήματα όπως ακμή, έκζεμα, ψωρίαση και έρπη (έχω φίλη που ορκίζεται πως τον εξαφανίζει!). Επιπλέον βοηθάει στην επούλωση των πληγών και στην αντιμετώπιση του εξανθήματος της ανεμοβλογιάς, αλλά και την επούλωση τυχόν σημαδιών.

Το αιθέριο έλαιο περγαμόντο ανήκει στα φωτοξικά έλαια και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πριν από την έκθεση στον ήλιο. Θα δημιουργήσει σοβαρά εγκαύματα!  

Λέξεις κλειδιά: Κατάθλιψη, ένταση, νεύρα, φοβίες, υστερία
                    Νευρική ανορεξία, βουλιμία
                    Στομάχι, συκώτι, σπλήνα
                    Φλεγμονές, κυστίτιδα
                    Έκζεμα, ψωρίαση, έρπης, πληγές, ανεμοβλογιά

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

Αιθέριο έλαιο Φασκόμηλο

Image courtesy of MorgueFile.com

Το γνωστό μας φασκόμηλο είναι το επόμενο έλαιο που θα δούμε με λεπτομέρειες. Είναι αγαπημένο ελληνικό φυτό με πολλές χρήσεις και εφαρμογές, ενώ θεωρούνταν «πολυφάρμακο» από τους αρχαίους Έλληνες – είχε εκθειαστεί από τον Ιπποκράτη. Η ονομασία του άλλωστε (Salvia Officinalis) προδίδει την θεραπευτική του δράση (Salvia από το λατινικό salvare που μεταφράζεται ως «αυτό που σώζει»). Προέρχεται από τα φύλλα του φυτού με απόσταξη.

Το αιθέριο έλαιο φασκόμηλο έχει αντιφλεγμονώδεις και αντισπασμωδικές ιδιότητες, ενώ είναι ένα ισχυρό εμμηναγωγικό. Εξισορροπεί τις γυναικείες ορμόνες και βοηθάει αποτελεσματικά σε κάθε πρόβλημα που σχετίζεται με την περίοδο, την εμμηνόπαυση αλλά και την γυναικεία υπογονιμότητα.

Το φασκόμηλο έχει επίσης αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές και διουρητικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα είναι και δυνατό καθαρτικό και αποσμητικό. Αποτελεί εξαιρετικό τονωτικό για το λεμφικό, αδενικό και ουροποιητικό σύστημα καθώς και για το νεφρά και το συκώτι. Επιπλέον βοηθάει την πέψη και χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει έλλειψη όρεξης ή νευρική ανορεξία.

Σε ότι αφορά το δέρμα, το φασκόμηλο βοηθάει σε περιπτώσεις έλκους, πληγών και δερματίτιδας, ενώ παράλληλα μικραίνει και συσφίγγει τους πόρους. Τέλος, είναι αποτελεσματικό σε τσιμπήματα εντόμων.

Το αιθέριο έλαιο φασκόμηλο είναι ένα από τα πιο δυνατά που υπάρχουν και η χρήση του πρέπει να γίνεται με προσοχή και σύνεση. Χαρακτηρίζεται «oral toxin», δηλαδή τοξικό εάν ληφθεί εσωτερικά. Υψηλές δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σπασμούς. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση κατά την εγκυμοσύνη και την γαλουχία – καλό θα ήταν να αποφύγετε ακόμα και το αφέψημα. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που πάσχουν από υπέρταση και επιληψία. Μπορείτε να δοκιμάσετε το φασκόμηλο Salvia Sclarea εάν σας ανησυχούν οι αντενδείξεις του γνήσιου φασκόμηλου. Έχει παρόμοιες θεραπευτικές ιδιότητες χωρίς να είναι τοξικό. 

Λέξεις κλειδιά: Εμμηναγωγικό, πόνοι περιόδου, υπογονιμότητα
                    Λεμφικό, συκώτι, νεφρά
                    Νευρική ανορεξία
                    Εφίδρωση, κακοσμία

Extra tip: Έχετε πρόβλημα έντονης εφίδρωσης, κακοσμίας ιδρώτα ή στόματος; Πιείτε φασκόμηλο και θα με θυμηθείτε!   

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

Τί είναι τα αιθέρια έλαια; Και πως τελικά τα χρησιμοποιούμε;

Image courtesy of Just2shutter/FreeDigitalPhotos.net

Τι είναι τα αιθέρια έλαια;

Τα αιθέρια έλαια είναι οργανικές ενώσεις που προέρχονται από τα διάφορα μέρη των φυτών (άνθος, φύλλα, κορμός, φλοιός) και κάποιων ρητινών. Είναι, κατά κάποιον τρόπο, η συμπυκνωμένη "ουσία" του φυτού. Οι τρόποι παραγωγής είναι τρεις: απόσταξη, έκθλιψη και μέσω εφαρμογής υψηλής πίεσης. Ονομάζονται αιθέρια καθώς είναι εξαιρετικά πτητικά, δηλαδή εξατμίζονται στον αέρα.

Χρησιμοποιούνται από αρχαιοτάτων χρόνων για τις ιδιότητες τους. Υπάρχουν σαφείς αναφορές στην Βίβλο, ενώ γνωρίζουμε πως οι Αιγύπτιοι τα χρησιμοποιούσαν όχι μόνο για την παραγωγή καλλυντικών, αλλά και για τις ταριχεύσεις τους. Μέσω Ελλήνων και Ρωμαίων διαδόθηκαν κατόπιν στην Ευρώπη. Στον Μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκαν για θεραπευτικούς σκοπούς – χαρακτηριστικότερο παράδειγμα «το λάδι του κλέφτη» (Thieves’ Oil), στο οποίο θα κάνω σύντομα εκτενή αναφορά. Μέσω της εναλλακτικής επιστήμης της αρωματοθεραπείας, έχουν γίνει γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Τα αιθέρια έλαια είναι «ζωντανά», με τον ίδιο τρόπο που είναι ζωντανό ένα κρασί και για αυτόν τον λόγο χρειάζεται να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για την φύλαξη τους. Χρησιμοποιείτε πάντα αιθέρια έλαια που βρίσκονται σε γυάλινο, σκουρόχρωμο μπουκαλάκι – ποτέ ανοιχτόχρωμο ή πλαστικό! Πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τον ήλιο, την ζέστη και «ξένες» ως προς αυτά μυρωδιές, όπως φάρμακα, απορρυπαντικά ή μπαχαρικά. Επιπλέον, τα αιθέρια έλαια διαλύονται πάντα σε φυτικά λάδια και όχι σε συνθετικά! Μην μου προσθέσετε αιθέριο σε baby oil να χαρείτε!


Τρόποι χρήσης των αιθέριων ελαίων και προτεινόμενη δοσολογία.

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται με δύο τρόπους: με εισπνοή ή με επάλειψη πάνω στο δέρμα μέσω κατάλληλου φορέα (λάδι, κομπρέσα, κλπ).

Εισπνοή: Η απ’ ευθείας εισπνοή του ελαίου γίνεται μόνο μετά την υπόδειξη έμπειρου θεραπευτή, καθώς είναι «δυνατή» μέθοδος και τα μόρια του ελαίου εισχωρούν στο κυκλοφορικό και μέσω αυτού σε ολόκληρο το σώμα. Συνήθως συνιστάται η χρήση της σε περιπτώσεις έντονης ημικρανίας και μυαλγίας, ή σε περιπτώσεις έντονου στρες. Είναι προτιμότερο να διαλύσετε το αιθέριο έλαιο σε λάδι βάσης και να το εισπνεύσετε. 

Καύση: Ο συνηθέστερος τρόπος είναι η χρήση μίας συσκευής καύσης (αρωματιστής). Αποτελεί εξαιρετική λύση για τον φυσικό αρωματισμό των χώρων, αλλά καθώς η θερμοκρασία αυξάνει τα αιθέρια έλαια χάνουν μέρος από τις ιδιότητες τους. Προτεινόμενη ποσότητα: 2 σταγόνες ανά 10 ml νερού.

Διάχυση: Στο εμπόριο κυκλοφορούν συσκευές διάχυσης που λειτουργούν με υπερήχους  διατηρώντας με τον τρόπο αυτό τις ιδιότητες των ελαίων αναλλοίωτες. Η προτεινόμενη ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος και το είδος της συσκευής και δίνεται από τον κατασκευαστή. Ένας πιο οικονομικός τρόπος είναι να προσθέσετε 10 σταγόνες έλαιο σε ένα μπουκάλι νερό με αντλία και να ψεκάσετε τον χώρο. Επίσης, δοκιμάστε αυτό: σε ένα μπουκαλάκι προσθέστε ¼ της κούπας λάδι βάσης (πχ αμυγδαλέλαιο) και 15-25 σταγόνες αιθέριο έλαιο και ανακινήστε καλά. Κατόπιν, βουτήξτε μέσα στο μπουκάλι 5 ή περισσότερα καλαμάκια από μπαμπού (ναι, αυτά για τα σουβλάκια!) και περιμένετε μερικές ώρες. Μόλις τα καλαμάκια εμποτιστούν από το λάδι θα έχετε έναν ωραιότατο (και οικονομικότατο) αρωματιστή χώρου!

(Σημαντική σημείωση για τον αρωματισμό των χώρων: Είναι συχνό φαινόμενο η μύτη (ή καλύτερα, ο εγκέφαλος) να συνηθίζει την μυρωδιά κάποιου ελαίου εάν αυτό χρησιμοποιείται συστηματικά και για πολλή ώρα. Μην νομίζετε λοιπόν πως το έλαιο «εξασθένησε» και μην προσθέστε επιπλέον. Βγείτε από τον χώρο και ξαναμπείτε λίγη ώρα μετά – θα διαπιστώσετε πως η «χαμένη» μυρωδιά δεν είχε χαθεί ποτέ.)

Κομπρέσα ή επίθεμα: Είναι κατάλληλα για αντιμετώπιση πονοκεφάλων, ρευματισμών, ευρυαγγειών και δερματικών προβλημάτων. Σε μισό λίτρο νερό (κρύο ή ζεστό, ανάλογα με την πάθηση) προσθέτετε 4-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο και ανακατέψτε καλά. Τοποθετήστε ένα βαμβακερό ύφασμα (πχ πετσέτα) και στύψτε το καλά πριν το εφαρμόσετε στην περιοχή. Αφήστε την για λίγη ώρα, αλλά όχι πάνω από 30 λεπτά. Αποφύγετε την περιοχή γύρω από τα μάτια.

Λάδι για μασάζ: Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθεί κάποιος από τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων τόσο σε σωματικό, όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Αναμειγνύονται  σε ποσοστό 1-3% σε κάποιο λάδι βάσης, με το αμυγδαλέλαιο να είναι το πιο διαδεδομένο λόγω των καλλυντικών του ιδιοτήτων αλλά και του χαμηλού του κόστους. (Σημείωση: Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το ποσοστό μπορεί να είναι υψηλότερο, έως και 5%, αλλά αυτό συνήθως αναφέρεται σε περίπτωσης άμεσης θεραπείας, όπως για παράδειγμα τσίμπημα εντόμου, και χρησιμοποιούνται μόνο μερικές σταγόνες κάθε φορά.)

Απ’ ευθείας τοποθέτηση στο δέρμα: Απαγορεύεται! Υπάρχουν ελάχιστα αιθέρια έλαια που μπορούν να έρθουν σε επαφή με το δέρμα αδιάλυτα και αυτά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, πχ λεβάντα σε έγκαυμα. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό σε κάθε περίπτωση.

Τρόπος υπολογισμού ποσότητας: Ένας γενικός και απλός κανόνας, είναι πως κάθε σταγόνα αιθέριο έλαιο αντιστοιχεί σε 0,05 ml, ή 1 ml έλαιο μας δίνει 20 σταγόνες. Για παράδειγμα, σε 100 ml λάδι θα προσθέσουμε (100x0,02)/0,05 = 40 σταγόνες εάν θέλουμε ποσοστό 2%.